skilpod.com / blog

slim bouwen — hoe beschermen we jouw Skilpod tegen regen en vocht?

bouwen in een atelier

Stap één is evident: we bouwen de Skilpods binnen in een atelier, waar de omstandigheden optimaal zijn. Het regent hier nooit en de temperatuur gaat nooit extreem hoog of laag. Het hout aan de binnenkant van je Skilpod komt nooit in aanraking met slecht weer.

Skilpod modulaire woning, modules afgewerkt in het atelier

Tijdens de bouwwerken zitten we dus helemaal safe, maar wat daarna?

beschermde buitenwanden & dak met een extra beveiliging

Alles start met de juiste constructiemethode en het voorzien van back-ups om 100% zeker te zijn.

Voor de wanden betekent dat een constructie die damp-open naar buiten is, dampdicht aan de binnenzijde. Dit wil zeggen dat er van binnenuit in principe geen vocht in je muur kan, maar dat we, als extra beveiliging, ervoor zorgen dat eventueel vocht toch naar buiten kan verdampen. Het hout kan zo te allen tijde uitdrogen. Dit is essentieel in houtskeletbouw.

Cruciaal in die constructie is een speciale eenrichtingsfilter, die het water dus enkel naar buiten laat gaan. Hoe werkt dat? In onderstaand filmpje zie je een demonstratie van onze fabrikant:

Onze woningen worden volledig ingepakt met waterwerend houtwol jasje. Bovendien wordt rond deze constructie nog een extra waterdicht membraan voorzien, SIGA Majvest 700, dat beschermt tegen alle vormen van vocht. Inclusief hevige regen en sneeuw.

Als je kiest voor steenstrips zit er nog een extra laagje tussen. De Powerpanel H2O plaat die we gebruiken om de steenstrips op te monteren is namelijk ook waterdicht.

Een plat dak kan niet damp-open gemaakt worden. De EPDM die we gebruiken (ook gekend als roofing) is volledig waterdicht en dampdicht. Vandaar dat we uitsluitend met een zogenaam “warm dak” werken. Dat is een constructie waardoor vochtige lucht niet kan condenseren in het dak zelf.

We gebruiken hiervoor een slim membraan, SIGA Majrex 200. Het beetje vocht dat eventueel toch in het dak terecht zou komen, bijvoorbeeld via minuscule luchtlekjes, kan door het membraan uitdrogen, in combinatie de zon die op je dak staat en het opwarmt.

Ook aan de binnenkant is het belangrijk dat je dak waterdicht is. Het is namelijk best vochtig in een huis, gewoon door je normale bezigheden: koken, de was doen, een lekker stomende douche nemen en zelfs gewoon ademen. Daar voorzien we dus ook een waterdicht membraan.

Wat gebeurt er dan met het vocht dat wel in de lucht zit? Daarvoor hebben we een vraaggestuurd ventilatiesysteem (type D). Als er te veel vocht in de lucht zit, wordt die automatisch afgevoerd via het ventilatiesysteem.

De regen die op je dak valt voeren we trouwens ook netjes af naar een regenwaterput van 5000l, met een systeem dat overtollig water veilig afvoert als de regenput vol is.

Skilpod #80A — houtskeletbouw bungalow woning met 2 slaapkamers, modern design met zwarte steen

badkamer

Er is natuurlijk één plaats in je huis die extra vochtig is: de badkamer. Daar bouwen we dan ook extra bescherming in.

Het hout onder de vloer van de badkamer smeren we in met een waterdichte laag. Bovendien leggen we ook altijd tegels in de badkamer en nooit laminaat. Geen compromissen mogelijk, hoe lief je het ook vraagt.

Tegen de wand van de douche, waar rechtstreeks water op komt, plaatsen we een Acryl scherm, dat volledig poriedicht is. Er komt geen druppel water, geen spat zeep en geen gram kalk in. 100% waterdicht.

Skilpod badkamer detail inloopdouche en badkamermeubel

eerst zien, dan geloven?

Als je graag met je eigen ogen wilt zien hoe jouw Skilpod gebouwd wordt, dan ben je altijd welkom in ons atelier. Je kan tijdens de constructie altijd komen checken dat het goed gaat.

Ook als je nog geen Skilpod aangekocht hebt ben je welkom om eens langs te komen en een Skilpod in opbouw te bewonderen. Als je interesse hebt, maak dan zeker een afspraak.

Gepubliceerd: 12 oktober 2021

meer over slim bouwen