veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

locaties

Waar bouwen jullie? In welke gemeentes mag een Skilpod geplaatst worden?

We bouwen in heel België en Nederland.

Skilpods zijn volwaardige woningen die je in principe mag plaatsen op elke kavel die geschikt is voor permanente bewoning. Er zijn geen speciale voorwaarden om er eentje te mogen bouwen.

Ons ontwerp moet wel passen binnen de stedenbouwkundige voorschriften van de kavel (plat dak, bouwoppervlakte, eenlagig voor Skilpods zonder verdiepingen...) 

Heb je wat hulp nodig om de stedenbouwkundige voorwaarden van je kavel te checken? Geen probleem. Stuur daarvoor je gegevens en die van je kavel door via ons contactformulier.

Hoe weet ik of mijn kavel geschikt is voor een Skilpod?

Als je een specifieke kavel op het oog of al in je bezit hebt, kijken we graag voor je na of daar de Skilpod van je keuze op past. Stuur daarvoor je gegevens en die van je kavel door via ons contactformulier.

Wil je zelf toch al een snelle check doen? Dat kan met onze lijst van belangrijkste punten bij het zoeken van een Skilpod bouwgrond.

Kunnen jullie een Skilpod in Wallonië plaatsen?

Ja ook in Wallonië kunnen we een Skilpod plaatsen, zo lang die aan de stedenbouwkundige voorschriften van de kavel voldoet. Het kan bijvoorbeeld wat moeilijker zijn om een kavel te vinden waarop je een woning met een plat dak mag plaatsen.

We helpen uiteraard met het uitzoeken van de voorschriften en het aanvragen van eventuele afwijkingen.

Kunnen jullie een Skilpod in Nederland plaatsen?

We plaatsen ook Skilpods in Nederland op geschikte kavels. Let op, de all-in prijs voor Nederland is exclusief de kosten van aansluitingen op nutsvoorzieningen en er is een surplus voor transportkosten afhankelijk van jouw locatie. Vraag ons dus zeker een schatting voor jouw specifieke kavel.

prijzen

Wat zijn jullie prijzen?

Je vindt de actuele prijzen terug in het overzicht van onze woningen of je kan het overzicht van alle prijzen downloaden als PDF.

Opgelet, onze prijzen worden regelmatig aangepast. Aarzel dus niet te lang om een offerte voor jouw bouwproject aan te vragen.

Wat is inbegrepen in de prijs?

 1. Ondersteuning in het vergunningsproces, inclusief opmeting en sondering
 2. Volledige ontzorging tijdens het bouwproces
 3. Grondwerken, fundering en riolering
 4. Jouw Skilpod, instapklaar, met vloeren, keuken en badkamer(s), volledig geschilderd en gepoetst
 5. Aansluitingen water, riolering, elektriciteit en internet*
 6. Alle nodige keuringen & verslagen (EPB, ventilatie, elektriciteit, riolering...)

*Opgelet voor Nederlanders: Omdat de prijzen verschillen per regio is de kost van de aansluiting op nutsvoorzieningen niet opgenomen in de all-in prijs. We helpen je wel met alle formaliteiten. Het EPB verslag in Nederland wordt verzorgd door je architect.

Kan de woning ook casco opgeleverd worden?

Neen. Bij Skilpod zetten we volop in op volwaardige, instapklare woningen, die tot in de puntjes zijn uitgewerkt. Zo krijg je een beter totaalpakket, voor een lagere prijs dan als je de afwerking apart zou doen.

Bovendien moet je zo niet afstemmen met verschillende aannemers en kan je veel sneller je woning in.

Kunnen we zelf werken uitvoeren?

De woningen die we opleveren zijn altijd volledig afgewerkt. We leveren geen casco woningen of andere tussenoplossingen, omdat we overtuigd zijn van ons totaalpakket. Zowel van het ontwerp, als van het volledige ontzorgingsproces.

Het staat je natuurlijk vrij om achteraf zelf aanpassingen te doen in je huis, op eigen verantwoordelijkheid.

Skilpod bezoeken

Hebben jullie een kijkwoning?

In ons atelier kan je alle Skilpods in opbouw bekijken, betasten, besnuffelen zoveel je wilt.

Momenteel hebben we een #140 als kijkwoning beschikbaar bij ons atelier in Geel. In Lokeren kan je een bezoek brengen aan onze #130, in de Hoedhaarwijk.

Bezoeken op beide locaties enkel na afspraak. Indien je graag een afspraak wilt, neem dan contact op. 

Af en toe zet een Skilpod-klant zijn duren ook open voor bezoekers. Als je graag op de hoogte blijft van de open huisdagen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media.

Kunnen we bij Skilpod langskomen?

Je kan op bezoek komen in de kijkwoningen in Geel of Lokeren. In Geel kan je een #140 bekijken, in Lokeren een #130.

Het is niet mogelijk om spontaan langs te komen, omdat er niet altijd mensen aanwezig zijn om je te ontvangen. Contacteer ons om een afspraak te maken of mail ons rechtstreeks op contact@skilpod.com. 

We zetten ook regelmatig onze deuren open voor bezoeken in groep. Als je graag op de hoogte blijft van de open atelierdagen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media.

aanpassingen / maatwerk

Doen jullie ook maatwerk?

Neen, omwille van ons uniek bouwproces is maatwerk niet mogelijk.

We hebben natuurlijk wel graag dat klanten met ons meedenken en onze ontwerpen zijn ook geoptimaliseerd op basis van feedback van klanten. Als je dus een opmerking hebt over hoe het nog beter kan, dan luisteren we graag. We onderzoeken je idee en als het voor al onze klanten een verbetering is, dan voeren we het voor alle nieuwe woningen in.

Kunnen de woningen anders ingedeeld worden? Is het mogelijk om de kamers aan te passen?

Neen, omwille van ons uniek bouwproces zijn aanpassingen in principe niet mogelijk.

We hebben natuurlijk wel graag dat klanten met ons meedenken en onze ontwerpen zijn ook geoptimaliseerd op basis van feedback van klanten. Als je dus een opmerking hebt over hoe het nog beter kan, dan luisteren we graag. We onderzoeken je idee en als het voor al onze klanten een verbetering is, dan voeren we het voor alle nieuwe woningen in.

Is het mogelijk om meer ramen te plaatsen?

Omwille van onze unieke bouwmethode is het in principe niet mogelijk om meer of andere ramen te plaatsen dan we voorzien hebben in onze plannen.

Goed om weten: we hebben wel een aantal standaard variaties van elke Skilpod, waarbij de plaatsing van de voordeur en ramen verschilt. Op onze site vind je telkens maar één variant, dus als je interesse hebt in een specifieke Skilpod, kan het handig zijn om een afspraak in te plannen om de mogelijke variaties te bespreken.

Kunnen #130, #135, #140, #160 of #165 volledig gelijkvloers gebouwd worden?

Neen, het ontwerp van deze woningen is niet voorzien om volledig gelijkvloers geplaatst te worden. We zijn er ook van overtuigd dat dit de optimale manier is om van elke vierkante meter gebruik te maken.

Voor wie wel een grote woning wilt, maar niet graag trappen doet is er onze #144, met 4 slaapkamers en volledig gelijkvloers.

Kan er een zadeldak op de woning komen?

Neen, het ontwerp van de woningen is hierop niet voorzien. We kiezen om verschillende redenen voor een plat dak. De voornaamste zijn dat we zo geen enkele ruimte verspillen en op het dak zonnepanelen geplaatst kunnen worden die perfect uitgelijnd zijn met de zon, ongeacht de inplanting van je kavel.

Hebben jullie woningen die groter zijn dan 165m2?

Neen, op dit moment is de #165 de grootste woning in ons aanbod. We kiezen er bewust voor om compact te bouwen. Dat is milieuvriendelijker en zo passen onze woningen op de steeds kleiner wordende kavels.

Waar we wel naar kijken is hoe we die beschikbare vierkante meters zo goed mogelijk inrichten, zodat jij de ruimte maximaal kunt benutten. Geen overbodige ruimte, wel een tot in de puntjes geoptimaliseerde ruimte.

Kunnen de woningen als rijwoning gebouwd worden?

Onze Skilpods zijn niet geschikt om als rijwoning te plaatsen. De afmetingen van kavels voor rijwoningen verschillen altijd en soms staan de huizen van de buren zelfs een beetje scheef gebouwd. Wij werken met standaardafmetingen en wijken daar niet vanaf. Daardoor is het niet mogelijk om een Skilpod tussen bestaande rijwoningen "in te schuiven". 

We hebben wel een model in ons assortiment dat als gesloten bebouwing geplaatst kan worden, maar dit doen we enkel in projecten, waar we zelf de inrichting van de kavels kunnen bepalen. Interesse om zelf een project op poten te zetten samen met Skilpod? Bekijk dan zeker onze pagina over investeren.

extra's

Kan er een garage bijgebouwd worden?

Neen, het is niet mogelijk een volledige garage aan te bouwen. We kunnen wel een carport voorzien. De carport is niet opgenomen in de totaalprijs.

Op hellende percelen met aangepaste fundering en kelder, kunnen we een garagepoort voorzien. Ook dit is niet opgenomen in de standaardprijs van een Skilpod en moet op maat van je kavel bekeken worden.

inrichting

Wat is allemaal inbegrepen in de afwerking van het interieur?

In onze all-in prijs zijn de volgende afwerkingen inbegrepen:

 • De volledige keuken met toestellen van AEG
 • De volledige badkamer, inclusief wastafel
 • Wit geverfde muren
 • Verlichtingspunten

Niet inbegrepen:

 • Armaturen voor de verlichting, met uitzondering van de verlichting buiten, waar we wel de armaturen voorzien
 • Muggenramen, screens, rolluiken of gordijnen.

Alle details vind je in ons lastenboek.

Zijn de woningen bemeubeld?

Onze woningen zijn niet bemeubeld. We hebben wel elke ruimte zo ingericht dat kasten met standaardmaten er perfect inpassen (bv van Ikea). Zo kan je de inrichting nog helemaal aanpassen aan jouw eigen stijl.

Welke ramen kunnen open?

In elke ruimte waarin ramen zijn, kan er minstens één raam open. Welke ramen dat precies zijn verschilt per type woning. We overlopen het graag met je in een persoonlijk gesprek, met de plannen erbij. In de badkamer, berging en het toilet van onze half-open woningen, gebeurt de verluchting via het ventilatiesysteem.

Hoe hoog is de binnenruimte?

De vrije ruimte tussen vloer en plafond is 2,60m, zowel op het gelijkvloers als op de eventuele verdieping, in al onze Skilpods.

duurzaamheid

Wat is het E-peil van de Skilpods?

We volgen de wetgeving rond het E-peil. Voor 2023 hebben de woningen dus een E-peil van E30. Met zonnepanelen op het dak en een thuisbatterij (niet inbegrepen in de prijs) kan je het E-peil nog verder naar beneden halen.

Zitten er zonnepanelen op de woning?

Sinds juli 2023 zitten er 8 zonnepanelen van 405 Wp in ons standaard all-in pakket. Je kan ervoor kiezen om nog extra zonnepalen bij aan te kopen. Afhankelijk van welke woning je kiest, kan je 10 à 12 panelen plaatsen.

Hoe wordt de woning verwarmd?

De woning wordt verwarmd met een lucht-lucht-warmtepomp. Dat is een milieuvriendelijk en efficiënt systeem, waarbij de buitenlucht wordt gebruikt om de binnenlucht te verwarmen. Je hebt geen radiatoren nodig (weer wat extra vierkante meter die je zinvoller kan inzetten) en in de zomer kan je met hetzelfde systeem je huis ook koelen.

Is er airco in de woning?

Er is geen aparte airco in de woning. Dat is niet nodig, omdat de lucht-lucht warmtepomp die dient als verwarming, omgekeerd kan ingezet worden om te koelen. Zo heeft je huis altijd een aangename binnentemperatuur.

Is een Skilpod circulair?

We werken zo veel mogelijk met circulaire grondstoffen. Op dit moment zijn de woningen nog niet 100% circulair (we gebruiken bijvoorbeeld lijmen die niet herbruikt kunnen worden), maar we zijn steeds op zoek naar betere oplossingen en werken naar die 100% toe.

formaliteiten & voorschriften

Waar bouwen jullie? In welke gemeentes mag een Skilpod geplaatst worden?

We bouwen in heel België en Nederland.

Skilpods zijn volwaardige woningen die je in principe mag plaatsen op elke kavel die geschikt is voor permanente bewoning. Er zijn geen speciale voorwaarden om er eentje te mogen bouwen.

Ons ontwerp moet wel passen binnen de stedenbouwkundige voorschriften van de kavel (plat dak, bouwoppervlakte, eenlagig voor Skilpods zonder verdiepingen...) 

Heb je wat hulp nodig om de stedenbouwkundige voorwaarden van je kavel te checken? Geen probleem. Stuur daarvoor je gegevens en die van je kavel door via ons contactformulier.

Moet ik voor een Skilpod een speciale vergunning aanvragen?

Neen, er zijn geen speciale vergunningen nodig voor een Skilpod. Je huis moet natuurlijk wel voldoen aan de voorschriften van de specifieke kavel (minimale oppervlakte, inplanting etc.) net als elke andere woning. Vaak kunnen ook afwijkingen op die voorschriften worden aangevraagd.

We helpen je doorheen heel dit proces.

Als je een bouwgrond in je bezit of op het oog hebt, kijken we graag voor je na of er een Skilpod op past. Als je grond in aanmerking komt, dan helpen we ook met de aanvraag van je vergunning en eventuele afwijkingen van de voorschriften. Je weet altijd waar je aan toe bent, voor je tot een aankoop overgaat.

Wat zijn de BTW-voorwaarden op een Skilpod?

Skilpod zijn nieuwbouw en vallen dus standaard onder het btw-tarief van 21%.

Als je een bestaande woning afbreekt en er een nieuwe Skilpod op bouwt, heb je in 2024 recht op een verlaagd tarief van 6%. Op voorwaarde dat het je enige en eigen gezinswoning is en je er minstens 5 jaar in blijft wonen.

Wij raden je ten zeerste aan om van deze voordelige regeling te profiteren en kunnen je ook helpen met afbraak van een bestaand gebouw.

plaatsing & funderingen

Welke fundering is nodig?

We voorzien standaard een strookfundering uit beton tot op vorstvrije diepte, met opgemetste blok. Deze funding is al meegerekend in de prijs.

Bij een zeer onstabiele ondergrond moeten we een ander type fundering plaatsen en is er een meerkost. Dat laten we je uiteraard vooraf weten, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

Hoe is de toegang? Is de woning rolstoeltoegankelijk?

Als je ervoor kiest om een helling naar je ingang te plaatsen is de woning toegankelijk voor een bezoeker met een rolstoel. De badkamer is niet aangepast voor rolstoelen, dus voor permanente bewoning met een rolstoel zijn onze woningen niet geschikt.

Kunnen de woningen op een helling geplaatst worden?

Ja, de woning kan op een helling geplaatst worden, mits de nodige grondwerken. De fundering moet dan aangepast worden of er kan een kelder onder de woning voorzien worden.

Bouwen op een helling is niet voorzien in de totaalprijs en de kost is afhankelijk van de specifieke situatie en welke woning je kiest. Neem contact met ons op voor een offerte op jouw maat.

levensduur

Wat is de levensduur van een Skilpod?

De levensduur van een Skilpod is even lang als die van eender welk ander klassiek gebouwd huis. De woning is gebaseerd op circulaire principes, zodat alle onderdelen aan het einde van haar leven netjes gerecycleerd kunnen worden, maar hoe lang dat leven duurt bepaal je zelf.

Je kan een Skilpod ook gewoon verder verkopen zoals een normaal huis, als je op termijn toch wilt verhuizen.

Hoe stevig/veilig is een Skilpod?

Uiteraard voldoen onze woningen aan alle voorschriften, reglementeringen en normen. Bovendien werken we voor ons houtskelet met LVL-hout, wat veel steviger en brandveiliger is dan klassiek massief hout.

Je bent steeds welkom in ons bouwatelier om met eigen handen te komen testen hoe stevig onze constructies zijn. Bonuspunten als je erop durft rondspringen of een dansje maakt.

Is er speciaal onderhoud aan de woning nodig?

Neen, er is geen speciaal onderhoud aan de woning nodig. Eenmaal het huis geplaatst is, kan je het onderhouden zoals je een traditioneel gebouwd huis zou onderhouden. Je kan het interieur af en toe wat opfrissen als je daar zin in hebt, maar aan de constructie zelf hoef je niets te doen.

Voor de afwerking aan de buitenkant geldt hetzelfde als bij traditionele bouw. De thermowood afwerking zal je waarschijnlijk na 10-15 jaar willen opfrissen. Bij de stenen afwerking is geen onderhoud nodig, behalve eventueel wat mos verwijderen als je in een vochtige omgeving woont.

Zijn de woningen verplaatsbaar?

In principe zijn onze woningen verplaatsbaar, bijvoorbeeld als je je woning aan je kinderen wil schenken of zelf naar een andere locatie wilt verhuizen, maar ze zijn niet gemaakt om vaak verplaatst te worden.

Bij een verplaatsing moet de woning van haar fundering gehaald worden, in stukken gedeeld, klaargemaakt voor transport en met een speciale kraan op een vrachtwagen gehesen worden. Aan de andere kant van het traject moet dan weer het omgekeerde gebeuren. Niet meteen iets waar je een jaarlijkse traditie van wilt maken.

andere vragen

Hoe lang duurt het om mijn huis te bouwen?

We starten met het bouwen zodra de vergunning in orde is. Dan kost het ons enkele maanden voor je huis volledig af en geplaatst is. Gemiddeld duurt het hele traject vanaf je contactname tot je kan inhuizen ongeveer een jaar.

Voor een gedetailleerde kijk op het proces en een inschatting voor jouw situatie neem je best contact op.

Is het mogelijk een Skilpod te huren?

Momenteel kan je geen Skilpod rechtstreeks bij ons huren. Af en toe hebben we klanten die Skilpods bouwen om aan particulieren te verhuren. Als zij dit wensen, kondigen we hun aanbod aan via onze social media.

We hebben geen oplossingen voor tijdelijke situaties, zoals bij verbouwingen.

Alle vragen doorlopen en toch het antwoord niet gevonden? Geen nood, we helpen je graag verder. Contacteer ons en laat weten met welke vragen je nog zit.