skilpod.com / blog

duurzaamheid — hoe lang gaat een houten huis mee?

de Belg en zijn baksteen

Het is een understatement om te zeggen dat hout de underdog is in de Belgische bouwwereld. Maar één op de tien bouwprojecten in België, zijn op basis van hout — en dat is al een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden. Waarom?

Baksteen en beton zijn nog steeds de favoriet bij de Belg, veel meer dan in andere landen. De perceptie blijft dat steen een beter materiaal is om in te bouwen. We komen het nog vaak tegen in gesprekken met kandidaat kopers, waarbij goedbedoelende ouders het bouwproject van zoon of dochter niet willen sponsoren, omdat ze twijfelen over de levensduur van zo’n houten huis.

Maar is die twijfel gegrond?

Typische Belgische baksteenmuur

meer dan een millenium

Er zijn genoeg voorbeelden van houten gebouwen die lang meegaan. Het houten schrijnwerk van het kasteel van Versailles is bijna 350 jaar oud. De oudste houten woningen in België staan in Gent en Brugge en dateren uit de 17e eeuw. In Brugge is zelfs een kelder gevonden die rond 1200 gebouwd is, die ze konden dateren aan de hand van... jawel... de houten structuren.

Maar het kan nog spectaculairder: het oudste houten gebouw ter wereld is de Horyu-ji tempel in Japan, die zo’n 1300 jaar oud is. De centrale pilaar, die een brand in de vroege jaren van de tempel overleefde, is gemaakt van een boom die geveld werd in 594 na Christus.

Uiteraard zijn dit plaatsen waarin gewoond en geleefd is, die onderhouden worden en waar nodig gerestaureerd. Net zoals stenen gebouwen. Qua levensduur hoef je je dus geen zorgen te maken.

Houten pagoda's tonen aan dat houten gebouwen eeuwenlang kunnen meegaan

built to last

Hout op zich is al een goed materiaal, maar we gebruiken natuurlijk een aantal technieken om je huis extra te beschermen tegen de tand des tijds. Skilpodwoningen zijn gebouwd in LVL-hout, dat nog steviger is dan gewoon massief hout.

Rond dat hout, zitten verschillende lagen in verschillende materialen (brandwerend paneel, houtwolplaat, een vochtwerend scherm…) die het hout beschermen tegen vocht, schimmels, insecten en ander gespuis. Aan de buitenkant van de woning zit onze typische gevelbekleding, die ervoor zorgt dat de onderliggende structuur niet blootgesteld wordt aan de grillen van de natuur.

Vakman werkt aan de wand van een houtskeletbouw module

weinig onderhoud

De klassieke issues met het onderhouden van hout zijn niet van toepassing bij een Skilpod. Het houtskelet is niet zichtbaar aan de binnen- of buitenkant, dus je hoeft het niet jaar in jaar uit te onderhouden.

Aan de binnenkant zijn de muren geverfd. Je kan die opfrissen met een nieuw kleurtje als je het oude beu bent, maar daarin verschilt een Skilpod niet van een traditionele woning.

De buitenkant is afgewerkt met steenstrips of thermowood. De steenstrips zijn dunne laagjes baksteen, die op dezelfde manier als een baksteen de buitenlucht trotseren. In principe hoef je ze niet te onderhouden, behalve eventueel mos verwijderen als je huis in een vochtige omgeving staat.

Thermowood is speciaal behandeld hout, dat in een oven gedroogd wordt. Het kan zo’n 20 à 25 jaar meegaan, voor het aan onderhoud toe is.

optimale herverkoopwaarde

We zijn ervan overtuigd dat je verliefd zal zijn op je Skilpod, maar wat als de liefde toch bekoelt? Ook qua herverkoopwaarde verschilt een houten woning niet van een stenen woning. De belangrijkste factoren zijn: locatie, locatie en locatie.

Los van de ligging van je woning, heb je met een Skilpod wel wat extra troeven in de hand.

Omdat we onze producten afstemmen op de wensen van de markt, ben je zeker dat jouw huis een groot publiek zal aanspreken. We houden rekening met trends zoals ecologie en compact wonen, zonder naar extremen als een tiny house te gaan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je enkel mensen met een specifieke smaak of levensstijl zal aanspreken.

Omdat ecologie voor ons zo belangrijk is, voldoen Skilpods ook volledig aan de EPB-eisen, waardoor je potentiële koper niet afgeschrikt wordt door verplichte dure renovatiewerken.

En moest je je toch zorgen maken over die baksteen in de Belgische maag, dan kies je toch gewoon voor de afwerking in steen?

Skilpod modern design houtskeletbouw woning, detail afgeschuind zwart raam en rode steen

Gepubliceerd: 9 november 2021

meer over duurzaam bouwen