skilpod.com / blog

slim bouwen — waarom wij modulair bouwen

Waarschijnlijk heb je al wel gehoord of gelezen dat Skilpod “modulair” bouwt. Maar wat is dat precies? En waarom kiezen we voor modulair bouwen?

Verplaatsen prefab houtskeletbouw module in het Skilpod atelier

wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen is een specifieke vorm van prefab bouwen. Bij prefab bouwen worden onderdelen van het gebouw vooraf in een atelier in elkaar gezet en nadien naar de bouwwerf getransporteerd, bijvoorbeeld een muur, een dak, een laag gevelafwerking…

Wie modulair bouwt, gaat daarin nog een stap verder en maakt 3-dimensionale afgewerkte volumes, de zogenaamde modules. Dat kan gaan van een onderdeel van een gebouw, zoals een technische ruimte of een badkamer tot een volledig afgewerkt gebouw, bijvoorbeeld tiny house modules.

Skilpod zit daar ergens tussenin: onze huizen bestaan uit 2-4 grotere modules, waarin we soms met kleinere modules werken zoals onze technische ruimte.

is modulair bouwen hetzelfde als houtskeletbouw?

Neen, dat zijn twee verschillende dingen, al gaan ze wel perfect samen.

De term houtskeletbouw verwijst naar het materiaal dat de structuur van het huis vormt. Je kan evenzeer modulair bouwen met andere materialen zoals staal en beton. Er zijn zelfs modulaire bouwers die voornamelijk op basis van karton werken. Omgekeerd kan je perfect een houtskeletbouw-woning volledig op de bouwwerf in elkaar zetten.

Veel modulaire bouwers kiezen voor houtskeletbouw, omdat hout een heel duurzaam materiaal is en ze houden van het binnenklimaat van een houten woning. Houten modules zijn ook lichter, waardoor ze makkelijk te transporteren zijn. 

waarom modulair bouwen?

Bij Skilpod denken we goed na over elke stap van het bouwproces en wikken we steeds de voor- en nadelen af. Modulair bouwen is zeker niet de enige goeie bouwmethode, maar wel de beste voor Skilpod.

wat zijn de voordelen?

modulair bouwen is sneller

Het belangrijkste voordeel is tijdsbesparing. We kunnen tegelijk de bouwwerf in orde brengen en de modules bouwen. Dat spaart ons maanden uit. Bij Skilpod kiezen we ook nog eens voor een vaste reeks standaard-modules, waarvoor we vooraf research & development doen. Daardoor kunnen we nog eens een pak sneller aan de slag voor onze klanten, dan wanneer je vanaf nul een ontwerp moet maken.

Bovendien hebben we in ons atelier nooit last van het weer. Voor de bouw van de modules is dat dus geen factor die voor vertraging en onzekerheid kan zorgen. Bij het klaarmaken van de werf kan het weer wel een factor zijn, maar omdat we enkel de funderingen moeten leggen blijft dat beperkt.

Die snelheidswinst aan onze kant betekent dat jij als klant veel sneller in je huis kunt intrekken dan bij een traditionele bouwer of een houtskeletbouwer die op de werf alles in elkaar timmert. Zo geniet je sneller van je investering en hoef je niet jarenlang twee kredieten te overbruggen of een andere woning te huren.

modulair bouwen is duurzamer

Het merendeel van onze activiteiten gebeurt centraal in één atelier. Dat wil zeggen dat we daar alle materialen en mensen verzamelen en zo enorm besparen op uitstoot door verplaatsingen.

We kunnen veel efficiënter omgaan met de beschikbare materialen en machines, zodat er minder afval en energieverbruik is. Het weinige afval dat er wel is, kunnen we beter en gedetailleerder sorteren, zodat het beter kan gerecycleerd worden. Met sommige leveranciers hebben we zelfs rechtstreeks afspraken om materialen terug op te pikken en helemaal circulair te werken.

modulair bouwen is veiliger

Natuurlijk lijkt het even zeer spectaculair als er zo’n module aan de kraan hangt, maar dat gaat vaak maak over een tiental minuten van het volledige bouwproces. Vergelijk dat met een bouwwerf die maanden onafgewerkt is en waar je allerlei maatregelen moet nemen om die te beveiligen. De overlast voor de buurt is vaak aanzienlijk en soms zijn hele stukken van het voetpad en de baan maandenlang afgesloten om toch maar alle risico’s te beperken. Als wij de weg afzetten, zijn we na een paar uur terug weg.

De woning zelf staat tijdens de bouw binnen in ons atelier. Zo is er geen risico op schade door het weer en kan er geen vocht vast komen te zitten in de wanden. Ook onze materialen kunnen we bij ons veiliger opslaan. Ze kunnen niet makkelijk gestolen worden —wat voor vertragingen zorgt— en ze liggen beschermd tegen weer en wind.

Ook voor onze vakmannen is het veiliger. In ons atelier moeten ze nooit hoog boven de grond staan. Vloeren, muren, daken, het wordt allemaal gewoon met de twee voeten op de grond gebouwd. We hebben allerlei machines in huis, die hen helpen met heffen, dragen en plaatsen van materialen. Dat is veiliger en aangenamer qua werkomstandigheden.

wat zijn de nadelen?

Er zijn bouwers die niet voor modulair bouwen kiezen en daar kunnen ze heel goede redenen voor hebben. Die zijn niet van toepassing op onze Skilpods.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de je een ontwerp wilt bouwen dat, hoe je het ook probeert in modules te verdelen, niet op een vrachtwagen past. Dan geraakt het natuurlijk nooit ter plaatse en heb je geen keuze.

Misschien wil je op extreem afgelegen plaatsen bouwen, waar geen vrachtwagen en kraan geraken. Of omgekeerd in een heel dichtbebouwd historisch centrum. In Vlaanderen liggen de meeste beschikbare bouwgronden voor open of half-open bebouwing op goed bereikbare plaatsen. Voor onze Skilpods is dit dus zelden een probleem en weegt het niet op tegen de voordelen.

Soms lees je dat je modulaire woningen niet kan aanpassen of personaliseren, vooraf of tijdens de werken. In principe is er niets dat een modulebouwer tegenhoudt om dat te doen, maar het gaat dan wel ten koste van alle winst in snelheid en efficiëntie die je maakt door te standaardiseren. Daarom kiezen we bij Skilpod ervoor om geen aanpassingen of maatwerk te doen en met een selectie van afwerkingsopties te werken.

Een laatste belangrijk nadeel is dat modulebouw niet geschikt is voor renovaties. Die moet je per definitie ter plaatse uitvoeren en zijn altijd op maat van je bestaande gebouw. Als je een oud gebouw koopt en toch modulair wilt bouwen, is de enige optie sloop en heropbouw. Dat valt trouwens tot eind 2023 nog onder de voordelige 6%-BTW regeling, dus kan je misschien wel goedkoper uitkomen dan renoveren. Zeker iets om uit te rekenen.

Skilpod wordt geplaatst met een kraan

en wat met de kwaliteit?

We kunnen uiteraard niet spreken voor alle modulaire bouwers, maar bij Skilpod maken we alleen huizen die volledig voldoen aan alle standaarden van een permanente gezinswoning, die een generaties moet meegaan. Daar bestaan wettelijke normen voor, waar elke woning aan moet voldoen, ongeacht de bouwmethode.

Onder de Wet Breyne zijn we sowieso 10 jaar aansprakelijk, wat jou nog een extra zekerheid geeft. Dat kan natuurlijk heel anders zijn als je het hebt over containers voor tijdelijke (nood)bebouwing, verplaatsbare tiny houses etc., waar de regels nationaal niet altijd even helder zijn en je soms per gemeente andere voorwaarden hebt.

Los van wetgeving: onze Skilpods moeten uiteraard stevig genoeg zijn om aan een kraan te kunnen hangen. Dat zou niet gaan als je zomaar wat planken in elkaar flanst. De stevigheid en stabiliteit van onze constructie is tot in de details berekend door onze ingenieurs.

Wat de afwerking betreft: ook dat verschilt van bouwer tot bouwer en heeft op zichzelf niets met het concept modulair bouwen te maken. Je kan er als bedrijf voor kiezen om je modules zo goedkoop mogelijk te maken en te besparen op toestellen, inrichting van keuken en badkamer, aantal stopcontacten en dergelijke. Daar zijn we bij Skilpod geen voorstander van. Wij kiezen voor “best-in-class” afwerking. Dat wil zeggen dat we niet zomaar de duurste oplossing kiezen, maar de optie waar de gemiddelde Skilpod koper het meest uithaalt voor zijn of haar budget. We bouwen enkel huizen waar we zelf in willen wonen.

Gepubliceerd: 8 juli 2022

meer over slim bouwen